Category Archives: Arquitectura

Centre d’ensenyament per a adults i ludodetca a Torrelavega.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Memoria explicativa

El proyecto para la escuela de educación para adultos, ludoteca y parquing para vecinos en el barrio de la inmobiliaria pretende resolver con una actuación unitaria los tres programas. De esta forma se agiliza el tiempo de construcción y se consigue un resultado más coherente. Se han cumplido todas las partes del programa con los criterios de organización espacial y de recorridos que creemos son más idóneos para este equipamiento. Consideramos esencial la mezcla de usos de la ludoteca y el centro para adultos ya que son programas que se complementan y son retroactivos.

Párquing

El proyecto de parquing se realiza en dos plantas sótano justo debajo del centro de educación, ocupando la misma área en planta. El acceso se sitúa en la calle la Llama, con una rampa de dos sentidos de 6m de ancho. La otra rampa desciende por dentro del edificio. La estructura del parquing consiste en un muro pantalla perimetral y unos pilares centrales de hormigón armado in situ, dispuestos en malla, con un forjado reticular a base de casetones recuperables. Se realizan un total de 83 plazas. No se ha optado por la construcción del 100% de superficie bajo rasante en coherencia a la integración al parque de miravalles, puesto que se prefieren los alrededores del edificio como zona ajardinada, pavimentando solo la conexión peatonal a sur y la prolongación de la acera para ambas entradas en la cara oeste (calle la Llama).

Centro de educación para adultos y ludoteca

Se construye encima del parquing una vez terminada la estructura de éste. El edificio gira entorno a un gran patio que no solo hace de distribuidor, sino que se convierte en un espacio de control térmico. La ludoteca tiene acceso independiente pero también se beneficia del confort del patio. Las circulaciones son en anillo, siempre a través del patio, además de dos núcleos de escalera y ascensores. Las aulas de uso general se agrupan en la barra sur, las aulas de ordenadores y taller se agrupan en la barra este, mientras que la ludoteca (en plana baja) y los laboratorios y biblioteca se encuentran en la barra norte. Todos los espacios servidores, como las oficinas, secretaría, salas de profesores, etc. se encuentran en la parte oeste, en la misma pieza de la entrada principal.

Estructura

El centro de educación parte de un módulo de 8 x 8 metros que corresponde al módulo básico de aula mediana. Este esquema en malla se desarrolla para todo el programa generando un esquema de lleno/vacío. La estructura pues se puede desarrollar de manera prefabricada, que es la más económica y rápida de montar y con técnicos especializados. Los pilares y las jácenas son metálicas, incorporando una chapa colaborante de 15 cm de espesor que aporta además rigidez a la estructura

Cerramientos

Se diferencian dos tipos de cerramiento según su posición. Los cerramientos que dan al patio se realizan con termoarcilla y un trasdosado de pladur, sin aislamiento, para favorecer la acumulación térmica de la fachada producida  por el efecto invernadero y que ésta la ceda al interior. Al estar en sombra en verano, estos muros aislaran con su propia masa el interior. El resto del edificio se cierra con una fachada ligera a base de láminas de pladur con aislante térmico de lana de roca y un acabado de chapa metálica semiventilada.

Entorno

El edificio se alinea al arroyo indiana, dividiendo el espacio que lo rodea en tres partes diferenciadas. En el linde con la esquina de la calle la Llama y Gervasio Herreros dos retranqueos generan un espacio abierto que recoge las dos entradas, la del centro de enseñanza y la ludoteca (ver plano 01). Este espacio se entiende como una plaza dura, una extensión de la acera. Contiene también la rampa de acceso al parquing. En la cara sur del edificio se extiende el jardín de invierno, pues recibe más horas de sol. En la cara este encontramos el jardín de verano, con la protección solar de los árboles que hay en la pendiente hacia el cementerio. Entre estos dos patios se sitúa una conexión peatonal hacia la calle Miravalles.

Patio

El eje del edificio es un patio interior a modo de invernadero. Tiene una superficie de 480 m2. A su alrededor hay una pasarela metálica de dos metros de ancho que distribuye todas las aulas en planta primera. La parte central esta formada por un sistema de cubierta intensiva con los tipo filtrón, que constituye una reserva natural de agua y con un sistema ajardinado que se alimenta de esta agua. Las losas forman una cuadrícula perfecta, pudiéndose intercambiar las partes ajardinadas con las transitables. Todo este patio se cubre con un invernadero (estructura metálica ligera y vidrios de seguridad) practicable, para renovar el aire en verano y generar el efecto invernadero en invierno. Además una tela umbráculo puede desplegarse por unas guías de tal manera que genera sombra en verano. La ventilación también se genera de manera lateral por los dos accesos a éste, a través de unas lamas de vidrio armado orientables. En el centro se ha dispuesto un espacio para aparcar bicicletas para favorecer su uso y contribuir a que el patio sea un punto de encuentro entre estudiantes.

Sosteniblidad

El edificio se ha planteado desde su inicio como un edificio pasivo. De entrada su configuración modular y prefabricada reduce tanto el tiempo de ejecución como su posible reciclage y cambio de uso. Se apuesta por el aprovechamiento de la energía solar colocando captadores fotovoltaicos en la fachada sur a modo de visera para proteger la entrada del sol. También se prevén en cubierta placas para la producción de agua caliente sanitaria. Asimismo existen dos reservas de agua en el proyecto. La primera se encuentra en un depósito en el segundo sótano, que servirá para abastecer los inodoros con aguas grises previamente depuradas. Se llenará con el agua de la lluvia y también con las aguas de los grifos de los aseos. El otro almacén de agua se encuentra en el subsuelo del patio descrito anteriormente, que aunque son solo 3 centímetros, por los 480 m2, equivale a 14.000 litros de agua. Ésta servirá para el riego de la vegetación. De esta manera se reduce el consumo de agua.

Otro gran elemento sostenible es el patio en sí. Éste actúa de regulador térmico de forma natural, sólo necesita una buena ventilación en verano garantizada de tres maneras: Las aberturas superiores, como los invernaderos clásicos. Las aberturas laterales que generan ventilación cruzada. Además otro sistema pasivo se ha introducido en el edificio aprovechando otro elemento natural de energía ilimitada: la geotermia. Se trata de un sistema de tratamiento de aire llamado pozo canadiense. El objetivo es renovar el aire del patio con un aire lo mas templado posible (fresco en verano y caliente en invierno). Para esto se pasan unos tubos de PVC de 20 cm de diámetro desde la cara norte por el trasdós de la pantalla hasta la cota inferior de cimientos. Se hacen circular enterrados en tierra compactada unos 40 metros, por debajo de las vigas cetradoras (Ver secciones) y se suben por unos cajones de obra hasta el patio. Van dotados de ventiladores y filtros para purificar el aire. A 8 metros de profundidad la tierra en España tiene una temperatura constante de 15 grados. De esta manera los 12 tubos suministran a 1 m/s 1356 metros cúbicos de aire templado y purificado (un 35% del volumen del patio) con sólo el coste de la instalación y la mano de obra. Así pues todas las aulas que dan al patio (la mayoría) se benefician del confort del patio. En verano con la ventilación cruzada (del patio hacia fuera) y en invierno el aporte por radiación producido por el efecto invernadero.

Anuncis

Llar d’infants a Vilobí del Penedès

EMPLAÇAMENT

La llar d’infants situada a Vilobí del Penedès, s’emplaçarà en dos punts diferenciats dins el mateix poble; un és al costat de l’església de Santa Maria de Bellver, i l’altre al davant el camp de futbol. L’escola limitarà també amb el carrer que acostarà en un futur Vilobí del Penedès amb el barri de Bellver, però que de moment resta envoltat de vinyes. A l’altra banda del carrer hi trobem l’escola infantil i primària “Llebeig”.

ESCOLA BRESSOL

Aquest tipus d’edifici requereix un programa molt diferenciat, bàsicament el d’ús per a nens i el d’espais de servei. D’una banda s’ha de segmentar per tal d’assegurar un bon funcionament, però alhora la relació ha de ser la més còmoda i propera possible. Així doncs, s’ha considerat que dues barres en forma de “L” seria una bona disposició per a encabir-hi el programa, tot fent l’entrada just a la cantonada. Aquesta peça, alhora s’alinea amb l’església donant continuïtat al volum edificat i gira per tancar el carrer. A l’ala sud hi trobem successivament les aules per als 61 nens, unides per una sala polivalent que s’utilitzarà com a aixopluc en dies de pluja a l’hora d’esbarjo. L’altra peça conté el sector administratiu i directiu, sala de professors, bugaderia i cuina, a més dels lavabos interiors, aquests accessibles des del pati.

EXTERIOR

Aquesta geometria defineix per sí mateixa els espais del seu voltant, descrits a continuació; al sud, entre les aules i el pas de la zona verda, hi haurà l’aula exterior, mancada de mobiliari infantil, amb una zona dura just davant l’aula i zona tova amb arbres més enllà, oferint ombra al mesos més càlids.A l’oest, una franja enjardinada, la qual que separarà l’aula exterior de la vorera del carrer per tal d’allunyar els infants del trànsit. Al nord, el pàrquing pel personal intern. A l’interior de la peça, hi trobem el zona d’esbarjo, de terra, amb el corresponent arsenal d’utensilis de distracció infantil (tobogans, gronxadors, molles amb animals de fusta…) amb un espai per a horts i vinya a l’extrem del pati.

AULA

Hem intentat ser flexibles pel que fa al funcionament de l’aula. Entenem que l’espai destinat a dormir ha de ser també docent, així que els llits s’emmagatzemen en un armari (excepte l’aula de 0 a 1 any).  L’espai destinat al professor i el bany pels nens els situem en una cantonada per tal de tenir sempre una visió completa de l’aula i facilitar així la feina als professionals. Per donar llum i ventilació a la zona humida, hem situat uns patis a cada aula, que a més de ventilar els banys donen llum tan a l’aula com al passadís (sala polivalent).

MATERIALS I CONTRUCCIÓ

El sistema de construcció es basa en mòduls de fusta prefabricats i muntats en obra. L’escola està formada per 7 mòduls idèntics, amb alguna variació a l’interior per adequar-lo al programa contingut. Es munta tot en sec amb l’ajut d’una grua i amb operaris qualificats. Tan les parets com el sostre son de la mateixa fusta vista, però el terra es recobreix amb un feltre i linòleum per tal que resisteixi l’abrasió produït per l’ús continuat dels nens i nenes.

SOSTENIBILITAT / RACIONALITAT

El nostre punt de vista és enfocar l’arquitectura des de la racionalitat, terme oblidat per molts ecologistes, i deixar les banderes i eslògans a casa. Considerem important reduir el temps empleat en la construcció per generar menys residus. Utilitzem materials i productes amb certificats de baixa emissió de CO2  i garantint-ne un bon manteniment. Reduïm a zero la radiació directe del sol a l’estiu dins les aules però el deixem passar en els mesos d’hivern.

Habitatges dotacionals a Sant Joan d’Espí

Dues barres se situen linealment a l’avinguda de la Generalitat, una mirant al parc de la Torreblanca i l’altre  mirant als camps de futbol i les vistes llunyanes.

Es buida una part del edifici per posar en contacte aquestes dues parts formant unes terrasses comunitàries amb vistes a aquests dos punts d’atracció.

L’edifici es col·loca així al seu lloc, ha d’estar aquí.  Es l’únic lloc on es produeix aquesta dualitat  i des de dintre es pot entendre aquesta relació.

Des de aquestes dues terrasses comunitàries es  on veiem aquestes dues fites, el parc de la Torreblanca i les vistes llunyanes amb els camps de futbol. Des de l’interior de l’edifici descobrim aquesta relació.

Entre les dues barres hi ha l’accés a les vivendes a través d’ un pati interior que s’estructura com un carrer.  A cada pis es pot donar la volta sencera a tota la planta i traspassar d’un cantó a l’altre del carrer. Des de el forat veiem els dos  punts exteriors de l’edifici.

Aquest espai es cobreix amb un tancament translúcid que pot incorporar una instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Es un espai de transició tèrmica entre l’exterior i l’interior dels habitatges.

Contribuirà a que la temperatura a l’hivern pugui ser més alta que la temperatura exterior  (efecte hivernacle) i que a l’estiu la temperatura sigui més baixa que la temperatura exterior ja que l’aire calent pujarà amunt facilitant la ventilació des de la planta baixa cap amunt en aquest espai central.

Se situa una part de l’aparcament de bicicletes en un espai en planta baixa, entre l’espai d’accés als habitatges i el carrer directament connectat amb l’accés a l’edifici per a facilitar la seva utilització. És el vehicle d’utilització prioritari.

L’edifici es projecta pensant també en el seu consum energètic. Es redueixen les pèrdues per transmissió i ventilació a través de la pell de l’edifici al nivell dels estàndards europeus de baix consum energètic  (15 KWHM2/ ANY).

REDUCCIÓ AL MÀXIM DE LES PERDUES PER REDUIR AL MÀXIM ELS CONSUMS ENERGÈTICS I REDUIR LES EMISSIONS DE CO2. TOT AIXÓ DESDE EL DISSENY AMB SISTEMES PASSIUS QUE NO REQUEREIXEN MANTENIMENT. L’ESTALVI ENERGÈTIC I ÉS DES DE EL PRIMER MOMENT. LA REDUCCIÓ DE LA FACTURA ENERGÈTICA ES INSTANTÀNEA I AL LLARG DE TOTA LA VIDA DEL EDIFICI.

Això  s’aconsegueix amb uns gruixos d’aïllament que van dels 10 als 12 cm a les façanes, cobertes i solera i una fusteria d’alumini amb una U de 2,8 w/(m2K).  El sistema de ventilació incorpora un recuperador de calor.

Es minimitzen al màxim els ponts tèrmics, passant l’aïllament per l’exterior de la façana sense interrupcions en els forjats. Tant a les façanes exteriors com a les façanes  al pati interior d’accés. A Les trobades de façana amb coberta i solera es treballa la continuïtat de l’aïllament  per garantir la minimització del pont tèrmic.

Els ponts tèrmics entre les obertures i les parts massisses queden  tallats per uns pre-marcs de fusta d’alta eficiència recoberts d’aïllament tèrmic.

Els habitatges a l’estiu podran tenir ventilació creuada nocturna des de les façanes exteriors a l’espai interior, per dissipar el calor acumulat durant el dia.

L’edifici té l’aïllament a l’exterior de la façana i obra de fàbrica a l’interior, per tal de tenir massa tèrmica a l’interior. Els forjats de pre-lloses de formigó prefabricat també tenen una massa tèrmica important ajudant a la estabilització de la temperatura interior. L’estructura portant serà de pilars i jàsseres metàl·lics. Les façanes exteriors seran ventilades amb acabat amb panell tipus Trespa.

LA PELL DEL EDIFICI ES PER SEMPRE. INVERTIR-HI ESTALVIA ENERGIA PER SEMPRE.

Es proposa la obtenció del “ CERTIFIED LEED “ com a garantia de la qualitat en la sostenibilitat  i eficiència energètica de l’edifici.

Estudi de la puntuació per obtenir el certificat amb els plantejaments de projecte:

-Sustainable sites               16                   Materials and resources                  2

-Water efficiency                   2                    Indoor Environmental Quality      11

-Energy and Atmosfhere   15                  Innovation in Design                       3

TOTAL 49 PUNTS   (punts necessaris  40  a 49 )

CERTIFIED  LEED             40-49 points

SILVER LEED                     50-59 points

GOLD LEED                        60-79 points

PLATINUM                           80       points and above