Piscines naturals

Ara que estem en plè estiu, i després de tastar el clor de moltes piscines, ens agradaría posar sobre la taula una manera domèstica i sostenible de disfrutar de l’aigua:  les piscines naturals.

A diferència de les piscines convencionals, que utilitzen el clor per matar qualsevol organisme, les piscines naturals creen un microclima on les plantes aquàtiques filtren i mantenen l’aigua neta. Només necessitem una bomba d’aigua per portar els nutrients d’un lloc a un altre.

Diseny:

Aquest tipus de piscines admeten 3 tipus d’embassament d’aigua, cadascun amb la seva funció.

El primer sería la zona d’acumulació (1), que és la més profunda de totes. Serveix per a acumular un gran volum d’aigua, normalment de pluja. Aquesta zona es pot fer servir per a nedar i és aconsellable fer-hi arribar una passarela de fusta. En climes freds s’aconsella posar-hi aillament tèrmic a la base i a les parets per tal que es mantingui a una temperatura estable.

El segon punt (2) sería la zona de plantació o filtre, on es concentren la gran majoría de plantes aquàtiques.  Aquí tenim poca profunditat i un substrat de graves, si pot ser volcàniques millor, que és on faràn arrels les plantes. La superfície d’aquest zona ha de ser considerable, equivalent com a mínim a la superfície que tenim per a nedar.  D’aquesta manera ens assegurem que l’aigua estarà neta tot l’any.

La tercera zona (3) sería la llera, o perímetre. Aquest punt és on podem simular la vora d’un riu, donant pendent a les graves per fer corves on hi podem passejar. També filtra l’aigua però té una finalitat més estètica.

piscina natural 1

L’últim element seria la bomba de circulació. Per a garntir-ne un bon funcionament, hem de situar el punt d’entrada i el de sortida el més separats possible.

En quant a disseny, tenim varies formes, però aquestes són les més usuals:

font: http://www.teichmeister.es

La seva construcció no és gens cara comparada amb les piscines convencionals. Aquí us deixo un video per si us la voleu construïr vosaltres mateixos.

I després d’aquest resum, una proposta de piscina natural que desde mutgé arquitectes varem fer per una masia al montseny. Esperem que us agradi!

Posted on 30/07/2013, in Ens agrada... and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 comentaris.

  1. Quina bona idea! Al capdevall, l’aigua de les piscines d’aquestes imatges és més neta que l’aigua a la que ens banyem als rius aqui a Alemanya…

    • Dons si, a més aquestes piscines fan olor a riu i tot! Això si, s’ha d’acceptar la fauna que aquests microclimes atrau: ocells que venen a beure aigua i netejar-se, abelles i altres insectes pol·linitzadors, anfibis, etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: