Rehabilitació de la masia de Can Cruz, Gallecs

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Seu del Consorci i Escola de Natura a Gallecs

El Consorci de Gallecs es va crear l’any 2000 per tal de gestionar tota la superfície intermunicipal del parc, així com les activitats que s’hi realitzen. Amb el pas del temps Gallecs ha anat trobant la seva pròpia identitat dins els límits d’una urbanitat que semblava imparable i impassible. Tot i així s’han construït algunes edificacions que amb més o menys fortuna conformen un paisatge rural tacat per allò que hom considera el sacrilegi del paisatge agrícola. És un cobert per a guardar eines i maquinària, una molèstia visual o bé un engranatge més d’un sistema de producció sostenible i respectuós amb el medi ambient? La no intervenció o excessiu proteccionisme cap a un sistema per tal de protegir-lo pot empitjorar-lo o fins i tot arribar al col·lapse.

Així s’ha arribat a l’estat actual de la masia de Can Cruz, situada al bell mig del parc de Gallecs, en un turó i mirant cap al municipi de Mollet del Vallès. Amb una tanca metàl·lica que l’envolta, i amb les portes i finestres tapiades, la masia ha accelerat el procés d’envelliment natural fins a portar-la a la ruïna, un procés exponencial que s’incrementa quan ja ningú hi viu. La masia original segueix l’estil típic català de tres naus, amb l’entrada per la nau central. Totes les cobertes són a dues aigües cap a l’exterior. Les naus laterals tenen dues plantes d’alçada, però la nau central en té tres, sobresortint de la resta. La façana però, impedeix veure aquest perfil des de l’entrada a la finca ja que està construïda pel davant de la façana original de pedra. També tenim un cobert i una traça de mur que antigament era un cobert orientat a sud a la part est de la masia. Al costat oest de la masia es va construir una ampliació posterior a la casa original, sense gaire valor arquitectònic, un habitatge adossat amb una coberta a dues aigües, una de les quals desaigua directament a la masia.

La rehabilitació però, pot ser un camí a seguir per tal de tornar a donar ús a aquest edifici històric. Un del principis de la rehabilitació és donar un nou ús a edificis antics mitjançant la utilització de noves tecnologies. Restaurar el valor d’allò que en té, ja sigui per antiguitat o bé per qualitat, és una de les prioritats. Tradicionalment les masies han sofert ampliacions a base de coberts, pallers, i altres construccions annexes que complementen l’activitat agrícola i ramadera, tan arrelada a la nostra cultura i tan canviant al llarg del temps. Normalment aquests coberts es van superposant tot generant la típica era o pati central. En el cas de l’edificació adossada a dos aigües s’està col·locant un habitatge al costat de l’altre sense cap criteri de composició estètic i amb molt mal criteri constructiu ja que porta l’aigua,  el principal agent de degradació, cap a la masia.

Així doncs la masia de Can Cruz gaudeix d’unes característiques que la fan idònia per a la pràctica del sentit comú i l’aprofitament de recursos, allò que molts anomenen sostenibilitat i que no consisteix tant en fer camps eòlics i solars, com en aprofitar i donar un bon ús a allò que tenim. En aquest sentit es planteja rehabilitar una masia històrica i dotar-la d’activitat agrícola, comercial, docent i empresarial. En un món on les xarxes i sistemes són elements quotidians és molt important donar atractiu i riquesa a qualsevol projecte que es vulgui desenvolupar. Internet és la xarxa per excel·lència i funciona precisament perquè relaciona continguts i en facilita l’interactivitat. D’aquesta manera Can Cruz es planteja com la xarxa que uneix els continguts abans esmentats amb les eines de la rehabilitació (aprofitament) però també de l’ampliació segons uns criteris que tendeixin a l’equilibri natural de les coses, un equilibri on s’apreciï que el futur és l’evolució del passat amb les eines del present. És necessari emplaçar la seu del Consorci de Gallecs a Can Cruz, com a entitat que gestiona, explota, protegeix i conserva els terrenys del parc per tal de coordinar les següents activitats:

Activitat agrícola: la parcel·la de Can Cruz gaudeix d’ 1,61 hectàrees de conreu de secà i de 0,31 hectàrees de pastura.

Activitat comercial: la masia acollirà l’hotel d’entitats del parc de Gallecs, essent el contacte directe entre els productes que ens ofereixen els seus camps i les diferents vies de distribució d’aquests. Així es pretén centralitzar l’oferta en un sol punt per tal de facilitar-ne la comunicació.

Activitat docent: Es planteja la creació de l’Escola de Natura del Parc de Gallecs, a nivell del parc i no d’un sol municipi. Un lloc on es pugui ensenyar a les noves generacions encara que el parc estigui repartit entre varis municipis, té entitat pròpia. Un espai de divulgació de la natura i l’agricultura, de la fauna i la flora dels boscos i rierols. Amb una aula, laboratori i menjador, una bassa per a la cria d’espècies autòctones i una zona d’horta per ensenyar el creixement de les plantes.

Activitat empresarial: es disposa d’un gran vestíbul annex a una sala de conferències per tal de fomentar les trobades entre empreses de la zona i la possibilitat de presentar productes de manera conjunta a vàries entitats.

Posted on 24/10/2011, in Estudis. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s