Llar d’infants a Vilobí del Penedès

EMPLAÇAMENT

La llar d’infants situada a Vilobí del Penedès, s’emplaçarà en dos punts diferenciats dins el mateix poble; un és al costat de l’església de Santa Maria de Bellver, i l’altre al davant el camp de futbol. L’escola limitarà també amb el carrer que acostarà en un futur Vilobí del Penedès amb el barri de Bellver, però que de moment resta envoltat de vinyes. A l’altra banda del carrer hi trobem l’escola infantil i primària “Llebeig”.

ESCOLA BRESSOL

Aquest tipus d’edifici requereix un programa molt diferenciat, bàsicament el d’ús per a nens i el d’espais de servei. D’una banda s’ha de segmentar per tal d’assegurar un bon funcionament, però alhora la relació ha de ser la més còmoda i propera possible. Així doncs, s’ha considerat que dues barres en forma de “L” seria una bona disposició per a encabir-hi el programa, tot fent l’entrada just a la cantonada. Aquesta peça, alhora s’alinea amb l’església donant continuïtat al volum edificat i gira per tancar el carrer. A l’ala sud hi trobem successivament les aules per als 61 nens, unides per una sala polivalent que s’utilitzarà com a aixopluc en dies de pluja a l’hora d’esbarjo. L’altra peça conté el sector administratiu i directiu, sala de professors, bugaderia i cuina, a més dels lavabos interiors, aquests accessibles des del pati.

EXTERIOR

Aquesta geometria defineix per sí mateixa els espais del seu voltant, descrits a continuació; al sud, entre les aules i el pas de la zona verda, hi haurà l’aula exterior, mancada de mobiliari infantil, amb una zona dura just davant l’aula i zona tova amb arbres més enllà, oferint ombra al mesos més càlids.A l’oest, una franja enjardinada, la qual que separarà l’aula exterior de la vorera del carrer per tal d’allunyar els infants del trànsit. Al nord, el pàrquing pel personal intern. A l’interior de la peça, hi trobem el zona d’esbarjo, de terra, amb el corresponent arsenal d’utensilis de distracció infantil (tobogans, gronxadors, molles amb animals de fusta…) amb un espai per a horts i vinya a l’extrem del pati.

AULA

Hem intentat ser flexibles pel que fa al funcionament de l’aula. Entenem que l’espai destinat a dormir ha de ser també docent, així que els llits s’emmagatzemen en un armari (excepte l’aula de 0 a 1 any).  L’espai destinat al professor i el bany pels nens els situem en una cantonada per tal de tenir sempre una visió completa de l’aula i facilitar així la feina als professionals. Per donar llum i ventilació a la zona humida, hem situat uns patis a cada aula, que a més de ventilar els banys donen llum tan a l’aula com al passadís (sala polivalent).

MATERIALS I CONTRUCCIÓ

El sistema de construcció es basa en mòduls de fusta prefabricats i muntats en obra. L’escola està formada per 7 mòduls idèntics, amb alguna variació a l’interior per adequar-lo al programa contingut. Es munta tot en sec amb l’ajut d’una grua i amb operaris qualificats. Tan les parets com el sostre son de la mateixa fusta vista, però el terra es recobreix amb un feltre i linòleum per tal que resisteixi l’abrasió produït per l’ús continuat dels nens i nenes.

SOSTENIBILITAT / RACIONALITAT

El nostre punt de vista és enfocar l’arquitectura des de la racionalitat, terme oblidat per molts ecologistes, i deixar les banderes i eslògans a casa. Considerem important reduir el temps empleat en la construcció per generar menys residus. Utilitzem materials i productes amb certificats de baixa emissió de CO2  i garantint-ne un bon manteniment. Reduïm a zero la radiació directe del sol a l’estiu dins les aules però el deixem passar en els mesos d’hivern.

Posted on 18/10/2011, in Arquitectura, Concursos. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: