Habitatges dotacionals a Sant Joan d’Espí

Dues barres se situen linealment a l’avinguda de la Generalitat, una mirant al parc de la Torreblanca i l’altre  mirant als camps de futbol i les vistes llunyanes.

Es buida una part del edifici per posar en contacte aquestes dues parts formant unes terrasses comunitàries amb vistes a aquests dos punts d’atracció.

L’edifici es col·loca així al seu lloc, ha d’estar aquí.  Es l’únic lloc on es produeix aquesta dualitat  i des de dintre es pot entendre aquesta relació.

Des de aquestes dues terrasses comunitàries es  on veiem aquestes dues fites, el parc de la Torreblanca i les vistes llunyanes amb els camps de futbol. Des de l’interior de l’edifici descobrim aquesta relació.

Entre les dues barres hi ha l’accés a les vivendes a través d’ un pati interior que s’estructura com un carrer.  A cada pis es pot donar la volta sencera a tota la planta i traspassar d’un cantó a l’altre del carrer. Des de el forat veiem els dos  punts exteriors de l’edifici.

Aquest espai es cobreix amb un tancament translúcid que pot incorporar una instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Es un espai de transició tèrmica entre l’exterior i l’interior dels habitatges.

Contribuirà a que la temperatura a l’hivern pugui ser més alta que la temperatura exterior  (efecte hivernacle) i que a l’estiu la temperatura sigui més baixa que la temperatura exterior ja que l’aire calent pujarà amunt facilitant la ventilació des de la planta baixa cap amunt en aquest espai central.

Se situa una part de l’aparcament de bicicletes en un espai en planta baixa, entre l’espai d’accés als habitatges i el carrer directament connectat amb l’accés a l’edifici per a facilitar la seva utilització. És el vehicle d’utilització prioritari.

L’edifici es projecta pensant també en el seu consum energètic. Es redueixen les pèrdues per transmissió i ventilació a través de la pell de l’edifici al nivell dels estàndards europeus de baix consum energètic  (15 KWHM2/ ANY).

REDUCCIÓ AL MÀXIM DE LES PERDUES PER REDUIR AL MÀXIM ELS CONSUMS ENERGÈTICS I REDUIR LES EMISSIONS DE CO2. TOT AIXÓ DESDE EL DISSENY AMB SISTEMES PASSIUS QUE NO REQUEREIXEN MANTENIMENT. L’ESTALVI ENERGÈTIC I ÉS DES DE EL PRIMER MOMENT. LA REDUCCIÓ DE LA FACTURA ENERGÈTICA ES INSTANTÀNEA I AL LLARG DE TOTA LA VIDA DEL EDIFICI.

Això  s’aconsegueix amb uns gruixos d’aïllament que van dels 10 als 12 cm a les façanes, cobertes i solera i una fusteria d’alumini amb una U de 2,8 w/(m2K).  El sistema de ventilació incorpora un recuperador de calor.

Es minimitzen al màxim els ponts tèrmics, passant l’aïllament per l’exterior de la façana sense interrupcions en els forjats. Tant a les façanes exteriors com a les façanes  al pati interior d’accés. A Les trobades de façana amb coberta i solera es treballa la continuïtat de l’aïllament  per garantir la minimització del pont tèrmic.

Els ponts tèrmics entre les obertures i les parts massisses queden  tallats per uns pre-marcs de fusta d’alta eficiència recoberts d’aïllament tèrmic.

Els habitatges a l’estiu podran tenir ventilació creuada nocturna des de les façanes exteriors a l’espai interior, per dissipar el calor acumulat durant el dia.

L’edifici té l’aïllament a l’exterior de la façana i obra de fàbrica a l’interior, per tal de tenir massa tèrmica a l’interior. Els forjats de pre-lloses de formigó prefabricat també tenen una massa tèrmica important ajudant a la estabilització de la temperatura interior. L’estructura portant serà de pilars i jàsseres metàl·lics. Les façanes exteriors seran ventilades amb acabat amb panell tipus Trespa.

LA PELL DEL EDIFICI ES PER SEMPRE. INVERTIR-HI ESTALVIA ENERGIA PER SEMPRE.

Es proposa la obtenció del “ CERTIFIED LEED “ com a garantia de la qualitat en la sostenibilitat  i eficiència energètica de l’edifici.

Estudi de la puntuació per obtenir el certificat amb els plantejaments de projecte:

-Sustainable sites               16                   Materials and resources                  2

-Water efficiency                   2                    Indoor Environmental Quality      11

-Energy and Atmosfhere   15                  Innovation in Design                       3

TOTAL 49 PUNTS   (punts necessaris  40  a 49 )

CERTIFIED  LEED             40-49 points

SILVER LEED                     50-59 points

GOLD LEED                        60-79 points

PLATINUM                           80       points and above

Posted on 18/10/2011, in Arquitectura, Concursos. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: